Monday, November 21, 2011

Cranberry sauce: Classic or with a twist? (Гастрономия: Клюквенный соус по-американски)

Приближается день Благодарения (24 ноября). «Стыд и позор», но за все наше время проживания в Америке, я еще ни разу не приготовила индейку :о)) Но лучше позже, чем никогда. Индейка уже куплена и «дожидается» меня в холодильнике :о) А пока, по просьбе одной из вас—публикую рецепт клюквенного соуса. Кстати он подойдет не только для индейки, но для других мясных блюд тоже (курица и свинина). Готовить соус просто дважда два...и его можно сделать заранее.
Hello everybody. 2 days before Thanksgiving! Are you ready? I have a confession to make. I’ve been living in California for 10 years already, but I’ve never cooked a turkey before. I just so happened that we’ve always been invited to somebody else’s house for a Thanksgiving dinner. I am pretty much aware what the traditional Thanksgiving dishes are, but I’ve never cooked them by myself. This year, I’m making my first Thanksgiving meal just for my husband and me. I guess it’s never late to learn. Yesterday, I’ve made my first cranberry sauce, and I am sharing this classic recipe with you. And for those of you who want something fancier, I am sharing another recipe which I’ve found in Sunset magazine. See below. Enjoy!
Cranberry Sauce (Winning Recipes from Taste of Home)
2 cups fresh or frozen cranberries; 1 small naval orange, peeled and diced; ½ cup sugar; 1 tablespoon red wine vinegar
Клюквенный соус по-американски
Вам понадобится: 2 стакана клюквы (свежей или замороженной, 0.5 стакана сахара, 1 апельсин очищенный и нарезанный кубиками, пол столовой ложки столового уксуса
Combine the cranberries, orange and sugar in a saucepan. Cover and cook over low heat fro 5 minutes. Uncover: simmer until the berries burst and the mixture is thickened, about 20 minutes. Stir vinegar into the cranberry sauce.
Смешать ягоды, апельсин и сахар в маленькой кастрюле. Закрыть крышкой и поставить на медленный огонь на 5 минут. Затем крышку открыть и продолжать варить соус на медленном огне еще 20 минут. Соус должен загустеть, и все ягоды должны полопаться. Снять с огня, добавить уксус, размешать, подавать с индюшкой или другими мясными блюдами. Приятного аппетита. Можете удивить своих гостей этим соусом на Новый год. Он смотрится празднично на столе.
Roasted Cranberry Pear Relish
Preheat oven to 350°. In a medium bowl, mix 2 ½ cups diced firm-ripe peeled Bosc pears, 2 cups fresh or frozen cranberries, ¾ cup light brown sugar, 1 cinnamon stuck, and ¼ cup water. Transfer to a backing sheet and roast, stirring occasionally, until the berries have popped and the juices has thickened, about 40 minutes. (from Sunset magazine, November 2011).

Это все на сегодня. До четверга. Счастливой вам недели.
That’s all for today. “See” you Wednesday.
I am linking up to: http://www.thegirlcreative.blogspot.com http://craftomaniac.blogspot.com http://www.skiptomylou.org/, http://33shadesofgreen.blogspot.com/, http://www.blessedwithgrace.net/, http://allthesmallstuff-cole.blogspot.com/

5 comments:

  1. I enjoy raw cranberry sauce - grind a bag of cranberries and 2-3 large oranges (skin and all) - add sugar to taste (I like mine tart) let sit overnight for the flavors to mingle. Enjoy
    Betty Sue

    ReplyDelete
  2. Thank you, Betty Sue for the recipe. I've never tried raw cranberry sauce before--it sounds delicious.

    ReplyDelete
  3. Ой, так просто. Хочется приготовить, надо купить ягодок будет.
    Спасибо)

    ReplyDelete
  4. Все-таки для меня это не привычный вкус: сладкий соус и мясо индейки (сладкое+соленое), но в Америке такое любят.
    Sofy

    ReplyDelete
  5. Sofy: ты знаешь, он не особо сладкий. Больше с кислинкой, так что не должен сильно шокировать русский привычный вкус. Поэкспериментируй, тебе может понравиться.

    ReplyDelete